قربانت شوم
الساعة که در ایوان منزل با همشیره همایونى به شکستن لبه نان مشغولم خبررسید که شاهزاده موثقالدوله حاکم قم را که به جرم رشاء و ارتشاء معزول کردهبودم به توصیه عمه خودالجاه فرموده و سخن هزل بر زبان راندهاید.
فرستادم او را تحتالحفظ به تهران ...
ناصرالدین شاه سالی یک بار (آنهم روز اربعین) آش نذری میپخت و خودش در مراسم پختن آش حضور مییافت تا ثواب ببرد. در حیاط قصر ملوکانه اغلب رجال مملکت جمع میشدند و برای تهیه آش شله قلمکار هر یک کاری انجام میدادند.
آغاز و شروع اعطای نشان را به زمان فتحعلی شاه قاجار نسبت می دهند ، در دوره قاجار برای قدردانی از خدمات مردان ایرانی و هم ایجاد روابط نیکو با اروپائیان نشانی به نام شیر و خورشید ساختند وبه کسانی که خدمتی شایسته می کردند ، می دادند . ظاهرا این نشان به خاطر عرض ارادت ناصرالدین شاه به ملکه ویکتوریا داده شده که با آنچه در اصل این مدال برای آن ساخته شده منافات ...
ناصرالدین شاه قاجار اولین کسی بود که از او مجسمه ای ساخته و در تهران نصب کردند؛ او که پس از بازگشت از سفر فرنگ سخت شیفته شهرها و مردمان فرنگ شده بود دوست داشت به شیوه آنها هم مجسمه ای از او بسازند و در یکی از میادین اصلی شهر آن را نصب کنند.
در بین شاهان ناصرالدین شاه او این ویژگی را داشت که در دوران پر فراز و نشیب سلطنتش گاهی دستی به قلم برد و شعری می گفت و نقاشیهایی از درباریان می کشید. آنچه که در پی می آید تعدادی از نقاشیهای او به همراه شرحی که برآن نگاشته است.
از این مکتوب دو نسخه بیشتر موجود نیست که اصل آن نزد معتضد الملک ( نواده ی قوام الدوله ) است. اصل نامه ی سید جمال الدین به ناصرالدین شاه قاجار به دست میرزا علی اصغر خان اتابک افتاده معلوم نیست به نظر شاه رسانده یا نرسانده است.
در زمان ناصرالدین شاه، به دلیل افزایش زنان او، حرمسرای قاجار، می بایست تجدید بنا می شد. به همین جهت بر روی خرابه های بنای قدیم که دارای ارزش تاریخی بسیاری بود، اندرونی جدیدی با وسعت بسیار ساخته شد.
دندانپزشکی و دندانسازی در ایران تا زمان ناصرالدین شاه قاجار به عنوان یک حرفه تخصصی مطرح نبود تا اینکه وی در سفر دوم خود به فرنگ اولین متخصص دندانپزشک و دندانساز را به ایران آورد.
یکی از طولانی ترین دوران حکومت پادشاهان قاجار متعلق به ناصرالدین شاه بود چنانکه وی از سال 1264 ق/ 1847م. پس از مرگ محمدشاه تا سال 1313 ق/ 1895 م. که به وسیله میرزا رضا کرمانی به قتل رسید، یعنی حدود پنجاه سال پادشاهی نمود.
ناصرالدین شاه سه سفر به فرنگ رفت که هدف وی افزون بر آشنایی با اوضاع فرنگستان، تفریح و گردش بود و بعدها گفته شد که این سفرها هزینه گزافی را بر مملکت تحمیل کرد. اما هر چه بود همین مقدار تجددی که در اوضاع شهری ایران پدید آمد بخش مهمی معطوف به این سفرها بود.
در سال ۱۲۴۶ شمسی در «روزنامه ملتی» یکی ازنخستین داستانهای کوتاه ایرانی منتشر میشود که عنوان «حکایت پیرو جوان» را دارد و بسیاری به ضن قوی آن را منسوب به ناصر الدین شاه قاجار میدانند. این داستانگونه طرحی ساده داردکه دربرگیرنده شرح سه روز از زندگی راویست.